Konuyla ilgili şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı çalışmalardan birinde, insan genomunda DNA metilasyonunu analiz eden Harvard Tıp Fakültesi araştırmacıları, sigara içmenin sigara içen bir sigarayı bıraktıktan 30 yıl sonra bile insan DNA'sına kalıcı olarak zarar verdiğini keşfetti. DNA metilasyonu, DNA'nın işlevini değiştirerek DNA'ya metil gruplarının eklendiği bir işlemdir. Neredeyse tüm kanser türlerinin gelişiminde önemli bir rol oynar. Araştırmacılar, yaklaşık 16.000 katılımcıdan alınan sağlık ve yaşam tarzı anketlerini ve kan örneklerini kullanarak, mevcut ve eski sigara içenlerde DNA metilasyon bölgelerini hiç sigara içmemiş olanlarla karşılaştırdı.
American Heart Association dergisinde yayınlanan sonuçlar, sigara içenlerin şu anda bilinen tüm insan genlerinin 7.000'den fazla genini veya üçte birini etkileyen bir DNA değişiklikleri modeli olduğunu düşündürmektedir. Etkilenen çok sayıda gen ile, eski sigara içenlerin bile uzun süreli hastalık geliştirme riski altında olması şaşırtıcı değildir. 30 yıl sonra lenfomaya bağlı 19 gendeki değişiklikler hala bulundu. Bu tür uzun süreli değişiklikler, hepsi genetik hasardan kaynaklanan kronik obstrüktif akciğer hastalığına ve diğer kanserlere de neden olabilir.
İyi haber şu ki, tüm hasarlar kalıcı değil. Sigarayı bırakan katılımcılar için DNA metilasyon sahalarının çoğu bıraktıktan sonraki beş yıl içinde normale döndü. Harvard Tıp Fakültesi'nde öğretim görevlisi Dr. Roby Joehanes, “Çalışmamız, sigaranın moleküler makinelerimiz üzerinde uzun süreli bir etkisi olduğunu, 30 yıldan fazla sürebilen bir etki olduğunu ortaya koydu." "Cesaret verici bir haber. Sigarayı bıraktığınızda, DNA metilasyon sinyallerinin çoğunun beş yıl sonra asla sigara içmeyen seviyelere geri dönmesi, yani vücudunuzun tütün içiminin zararlı etkilerini iyileştirmeye çalıştığı anlamına gelir." Bu yeni bulgular, araştırmacılara DNA metilasyonunu daha fazla incelemesine zemin oluşturdu. Çeşitli hastalıklara bağlı genler için biyobelirteçler geliştirerek yeni terapiler ve tedaviler geliştirme yönünü sağlayabilir. Sigara içme, birçok ülkede düşüşe rağmen, yılda altı milyon insanı öldüren dünya çapında önde gelen önlenebilir ölüm nedenidir.
Ayrıca: Sigaralarda Ortalama Ne Kadar Nikotin Bulunur? Ayrıca: Sigarada Ne Kadar Nikotin Bulunur?