Ülkemizde yapılmış olan araştırmalara göre her 10 erkeğin 6 sı ve her 10 kadının 3 ü sigara içmektedir. Sigara içme oranının ortalama yüzde 4.7 si gelişmiş ülkelerde görülür iken, az gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 54 olduğunu gözlemleyebiliriz. Sigara, yapılmış olan bir çok kamu spotu reklamları da dahil olmak üzere hatta ve hatta bugün paketlerin üzerindeki resimlerden de anlayacağımız gibi, sigara içen sayısını azaltmak amaçlı her şey yapılmaktadır. Peki elektronik sigara nedir? Elektronik Sigara nedir? Sigara içen kişilerin bir çoğu bir takım rahatsızlıklardan her yıl ölmekte veya büyük bir hasarla yaşamak zorunda kalmaktadır. Sigaranın kullanan kişiye zararı tütünde başlar. Elektronik sigara ise tütün dumanına duyulmakta olan bağımlılığı azaltmayı amaçlayan bir şeydir. Hem zararlarını hem de bağımlılığı azaltmak amacı ile üretilmiş olan elektronik sigara özelleştirilmiş likiti bataryayla ısıtıp içine çekebileceğiniz buhar üreten elektronik bir alettir. Elektronik sigarayı tercih eden kişilerin bir çoğu sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenlerdir. Tıpkı bir sigara uzunluğunda görüntüsü, sigara içerken ki çıkardığınız dumanı çıkarmanızı sağlayan elektronik sigara, hem farklı likitleri hem de duman ihtiyacınızı karşılayarak sigara bağımlılığını yavaş yavaş yenmenizi sağlayacaktır.
Yapılan araştırmalara göre elektronik sigara içmenin normal sigara içmekten çok daha güvenilir olduğu ispatlanmıştır. Elektronik sigara içerken almış olduğunuz dozu kahve veya çay içerisindeki kafein ile kıyaslayabilirsiniz. Elektronik sigara içerisinde ne olduğu ise insanlar tarafından çok merak edilen bir soru haline gelmiştir. Elektronik sigara içerisinde 4 farklı madde bulunmaktadır. Bu maddeler propilen Glikol, bitkisel gliserin, tatlandırıcı ve nikotindir. Sigarayı içen insanlar kadar büyük bir yüzdelik sigarayı bırakmak isteyen insanlardır. Sigara içen ve sigarayı bırakmak istemeyen biri yoktur. Bu nedenle üretilen ve nikotin seviyesini düşürdükçe sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak olan elektronik sigara, bir çok insan tarafından da tercih edilmektedir. Peki bu çok tercih edilmiş olan elektronik sigaralar artık yasak mı? Elektronik Sigara Ülkemizde Yasak mı? Hakkında bir çok yasal düzenlemenin yapılmış olduğu elektronik sigaralar, ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Türkiye de 4207 sayılı kanun çerçevesinde değerlendirilen e-sigara direkt bir tütün olarak uygulama görülememektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından ithal edilmesi ve ruhsatlandırılması kesin bir şekilde yasaklanmıştır ve izin verilmemiştir. Elektronik sigara da tıpkı normal sigara gibi kurallara sahiptir. Sigarayı kapalı alanlarda içemediğiniz gibi e-sigarayı da kapalı alanlarda içmeniz ülkemizde mümkün değildir. Tıpkı Türkiye de olduğu gibi bir çok ülkede de elektronik sigara kullanımı yasak ve yasadışıdır. Bu ülkelerden bazıları ise Güney Amerika, Brezilya, Kolombiya, Meksikadır.
Türkiye de e-sigara kullananların hızla arttığı belirlenmişti. Mücadele Daire Başkanlığı yetkililerinin yanıtlamış olduğu bir röportajda “E-Sigaralar da aynı pipo, puro, nargile gibi birer tütün ürünüdür ve tütün endüstrisi tarafından üretilmektedir. İçeriği geleneksel sigara ile benzerdir. Sigaradan daha az zararlı olduğu ile ilgili söylentiler hakkında ise herhangi bilimsel bir kanıtlama yoktur. “ şeklinde açıklamalar yapılmıştır. Peki sigara bırakımında yardımı olacağını düşündüğümüz e-sigaranın gerçekten bir zararı söz konusu mudur? Elektronik Sigara Zararları Nelerdir? 2006 Yılında piyasaya çıkan e-sigaraların , zararı kesin bir şekilde kanıtlanmıştır. Yavaş yavaş akciğer hasarı veya kanseri ile olan ilişkisi gözler önüne serilmiş fakat klinik açısından uzun süreli bir çalışma yapılmamıştır. Tüm bunların yanı sıra kalp, akciğer ve diş sağlığı üzerinde de önemli hasarlarının mevcut olduğu söylenmektedir. Elektronik sigara kullanmanın solunum sistemi üzerinde olumsuz etkiler bıraktığına dair bazı kanıtlar bulunmaktadır. Tıpkı sigara gibi elektronik sigara da akciğeri etkiler. Bu etkisini de yine bir sigara gibi yavaş yavaş gösterecektir. Normalde insanların elektronik sigaraya karşı bakış açısı çok farklı iken, kanıtlanan ve bulunmuş olan bazı bulgular elektronik sigaranın da tehlike saçtığını gösteriyor. Bu zararlı yönlere elektronik sigaranın kendisi yani makinesinde neden olabiliyor. Kartuşlar da sızıntı, istem dışı yüksek doz nikotin olasılığı, pillerin kalitesiz olması, yanlış depolanması, kullanıcılar tarafından değiştirilmesi durumunda patlama, yanık ve yaralanmalara neden olma olasılığı da bu tehlikenin içinde,